Szakembert keresek
Medencék párátlanítása Medence alapozás Medence burkolatok Medence élményelemek Medence építés Medence fűtés Medence gépészet Medence lépcső, létrák Medence szerkezetek Medence takarások Medencék téliesítése Medence tervezés Medence vegyszerezés Medence világítás Gőzkabinok Kerti és fürdő tavak Oktatás, továbbképzés Pezsgőmedencék Szaunák Webáruházak Wellness Uszoda-wellness látványtervezés Vízkezelés Medencék teljes körű kivitelezése Egyéb

Együttműködési megállapodás

A magyar épületgépészet területén az elmúlt három évtizedben gyakran volt tapasztalható a szakmán belüli párbeszéd- és egyeztetés hiánya, ebből következően az érdekérvényesítés nehézsége. Az utóbbi évek pozitív szakmai-közéleti változásai, az együttműködés új szándékai és gondolati alapjai megteremtették annak esélyét, hogy a szakmán belüli átfogó és sokszereplős, új felfogású együttműködés jöjjön létre.


Fontos, hogy nekünk – a piaci felületen tevékenykedő tervezőket, kivitelezőket, szervizeseket tömörítő szakmai szervezeteknek – a többtízezer fős magyar épületgépész szakma igényeit és elvárásait is meg kell hallgatni, és törekednünk kell ezekre megoldásokat keresni. A szakma bármely területén felmerülő jelentős problémákra azonban csak a közös munkával kidolgozott, egyeztetett megoldások, és azok együttes képviselete adhat hatékony választ. Egyedül nem megy, nincs olyan szervezet, amely egyedül legitim módon képes a teljes szakmát képviselni.

 

Alapvető céljaink: a szakma

 • érdekvédelmi rendszerének hatékonyabbá tétele,
 • céljainak és fejlődési irányainak feltárása,
 • önazonosságának és önbecsülésének erősítése,
 • belső kapcsolatainak erősítése, párbeszédek lehetőségeinek megteremtése,
 • felmerülő ügyeinek, problémáinak hatékony egyeztetése, megoldási javaslatok kidolgozása, ezek megvalósulásának támogatása és adott esetben képviselete,
 • szakmapolitikai kérdésekkel foglalkozó fórumainak szervezése az épületgépész társadalom egységének az erősítésére,
 • utánpótlását biztosító képzési rendszerek fejlesztésében való közreműködés gyakorlati tapasztalatok átadásával, a képző intézmények támogatásával,
 • tevékenységének bemutatása, bevezetése a közgondolkodásba,
 • külső kapcsolatainak fejlesztése, társadalmi elismertségének növelése.

 

Ezen célok megvalósíthatósága érdekében kezdeményezzük a magyar épületgépészeti szakma egyeztetési rendszerének létrehozását, és ennek részeként megalakítjuk a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórumot. Olyan rendszer létrehozását tartjuk szükségesnek, amely nyitottságával, az erőforrások összeadásával, elvszerű és következetes működésével az egységes érdekképviseletnek és a szakma fejlődésének legjobb esélyeit biztosíthatja. A szakmai közéleten belül új felfogású partneri viszonyrendszert ajánlunk fel mindazoknak, akik a hatékonyabb érdekképviselet lehetőségét látják a Fórummal való együttműködésben. Nem célunk a már működő érdekvédelmi rendszereket, kapcsolatokat, folyamatokat érinteni, átalakítani, igény esetén rendelkezésre állunk, és az egyeztetések után támogatunk minden olyan előre vivő szándékot, javaslatot, kezdeményezést, amihez szükséges a szakma egységes képviselete

 

Alulról építkező, a szakma tényleges problémáira és igényeire válaszoló kezdeményezést indítunk az útjára, nyitottak vagyunk minden olyan legitim szervezet, szakmai csoport felé, amely a szakma értékláncában jelentős súllyal bír, valós tagsággal és következetes programmal rendelkezik. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, mint köztestület állandó és teljes jogú partnerként csatlakozik a Fórum szakmai egyesületeihez. Az együttműködési rendszer fejlesztésének további lépéseiről tájékoztatni fogjuk a szakmai közélet iránt érdeklődő kollégákat.

 

2021.01.04.

 

A megállapodást aláírták:

Netoleczky Károly elnök - Kéményjobbítók Országos Szövetsége

Takács Gábor elnök - Magyar Uszodatechnikai Egyesület

Várkonyi Nándor elnök - Hűtő- és Klímatechnikai Magyar Épületgépészek Szövetsége

Golyán László elnök - Vállalkozások Szövetsége

Gyurkovics Zoltán elnök - MMK Épületgépészeti Tagozat

MUE taggyűlés 2019 nov 14-16, Tengelice

Magyar Uszodatechnikai Egyesület 2019 őszi Szakmai Napját és Közgyűlését idén november 14-16 között tartottuk Tengelicen, a Hotel Orchideában.

 

A szokásos őszi összejövetelünk során megemlékeztünk arról, hogy idén lettünk 20 évesek!

A Szakmai Napjainkat mindig pénteki napra szerveztük, de az idei kivételes volt: a tagság jó része már csütörtök este összegyűlt emlékezni az elmúlt 20 év vidám eseményeire, no meg emlékezni azokra, akik már nem lehetnek közöttünk!

 

 

Remek keretet adott ennek az összejövetelnek Szekszárdon az Ivánvölgyben Heimann Zoltán családi birtoka. Zoltán borait, Ágnes asszony felügyelte konyháját és házának vendégszeretetét már régóta ismerem, így biztos voltam, hogy tagtársaink nem kérik nálam a panaszkönyvet a helyszín kiválasztása miatt. Amivel nem számoltam: társaságunkból sokkal többen jöttek el, mint amire a sok éves tapasztalatunk alapján számítani lehetett: 43-an voltak kíváncsiak az 1758 óta létező családi birtokra!

 

A tengelici szállodából busz vitt minket a szekszárdi szőlőhegyre. Az utolsó mintegy 5~600 méternyi szakasz azonban olyan szűk horhos volt, hogy oda a busz már nem tudott behajtani, így gyalog kellett hegynek föl és vissza meg lefele mennünk. Ez még nem lett volna baj, de az odaúton sikerült még eltévednem is, így jócskán túlteljesítettük az 5~600 métert!

 

Heimannék óriási fejlesztést végeztek azóta, hogy utoljára náluk jártam: szakmai szemmel gyönyörű feldolgozó és palackozó üzem épült kitűnő érlelő és tároló helyiségekkel. A kissé gótikus beütésű, téglaburkolatú pince nyugodt ritmusával, rendezettségével és remekmíves hordóival szerintem az ország legszebb pincéi közé tartozik.

 

Az összejövetelünk előétellel (pirítós, padlizsánkrém, májpástétom és fűszeres kecskesajtkrém, csak az volt a bajuk, hogy nem lehetett abbahagyni!) és borkóstolással (Kékfrankos és zseniális KADARKA –így csupa nagybetűkkel!) indult.

Egyesületünket, a MUÉ-t 1999-ben a következő 18 vállalkozás alapította meg: Aqualine, Aquacomet, Fer-Mi-Ker, Funds, Garda, Haga Build Pool, Heva, Kardos, Méjag, Poolcontroll, Poseidon, Rétfalvi, R+R Konstrukt, Szavini, Szentendrei Vízgépészeti Szövetkezet, Tempero Rt, Therma és WTS.

Közülük néhány cég már nem létezik. Öten azonban ma is rendes tagunk: az Aqualine mint Aquaszer, az Aquacomet, a Heva, a Kardos, a Szavini és a Therma. A hajdani alapítók közül négyen tiszteletbeli tagunk ma is: Balogh Edit, Feminger György, Ringhofer János és Tardi Ági, de ötödikként ide számoljuk az alapító WTS utolsó ügyvezetőjét, Dr. Bognárné Fejes Veronikát is.

És az alapítók közül velünk voltak ezen az estén: Balogh Edit (Poseidon), Bognárné Fejes Veronika (WTS), Gál Sándor (Therma), Kardos László (Kardos), Ringhofer János (R+R Konstrukt), Szamos József és Szabó Árpád (Szavini), Tardi Ágnes (Fer-Mi-Ker, később Seerose). Bár jelentkezett, de utolsó pillanatban betegség miatt le kellett mondania részvételét Feminger György barátunknak (Aqualine), viszont részt vett korábbi munkatársa, Patkós József. Szintén meg kell említeni Berényi Magdit, aki a MUE alapításakor az időközben megszűnt Tempero munkatársa volt, most pedig a Poolking Kft-t erősíti férjével, Berényi Sándorral. Az összejövetelt Magdi családi gondok miatt az utolsó pillanatban lemondta, de Sanyi megfelelően képviselte mind az étel-, mind az italkóstolásban!

 

Nem lehet felsorolni az este folyamán előjött régi és elhangzott emlékhalmazt! Először az alapítókat szólítottam fel, de ahogy egy-egy gondolatot, eseményt elmondtak, úgy kapcsolódott hozzájuk rögtön 2-3 másik hozzászóló.

Szőllősy Gábor volt talán a vége felé, aki nagyon kedves, általános értékelést adott az Egyesületről: „Jellemző ránk, hogy sokan versenytársaik vagyunk egymásnak, de sikerült olyan légkört kialakítani, hogy nem konkurensek vagyunk, hanem folyamatosan segítjük egymást!”

Csendben megemlékeztünk azokról a volt kollégáinkról is, akik már a túlvilágon építik a medencéket vagy mosolyogva néznek le ránk!

A vacsora fő ételeit sem szabad elfelejteni: nehéz volt eldönteni, hogy ki választott jobban: aki Zoli bácsi disznótorosa, vagy aki a töltött tanyasi csirke mellett döntött. Ezekhez a soron következő három bor (Merlot, Birtokbor és a zászlóshajó Barbár) csak még jobban megerősítette, hogy jó helyre kerültünk.

A vacsora vége felé sétáltunk végig a 25 hektár eredményét érlelő nemcsak gyönyörű, de kifogástalan levegőjű és páratartalmú pincén, szebbnél szebb hordók között.

A séta után még Rákóczi túrós és császármorzsa előzte meg a visszakóstolásra kapott Birtokbort.

 

A lefele út valahogy már sokkal rövidebb volt. Tengelicre éjfél körül visszaérkezve már senki sem maradt a szálloda bárjában, úgy tűnt mindenkinek megvolt a szükséges „ágynehézsége”!

Pénteken 10-kor kezdtük volna a szakmai előadásokat, ha működött volna a vetítőgép. Csak valamikor ½ 12 körül sikerült lelket lehelni belé, meg addigra előkerült egy második vetítő is.

Az elhangzott előadások:

Nagy méretű burkolólapok ragasztása, Novák Péter, Mapei

Újonnan kifejlesztett technológiákkal a különböző burkolólap gyártók már 1200 x 2400 mm-es lapokat is gyártanak. Ezek ragasztási technológiája rengeteg új fogást és technikai segédeszközt igényel

 

A szakma 18 problémája 2010-1019 között, Bozsó Béla, Magyar Épületgépészek Szövetsége

A Szövetség az elmúlt években részletes kutatást végzett tagjai között, hogy melyek a tervezők és a vállalkozók munkáját legnegatívabban befolyásoló tényezők és ezek hogyan változtak az elmúlt évek során.

 

37-es rendelet helyzete, Eördögh Zsolt, MMK-ÉgT-FUL Szakosztály, elnök

A fürdők üzemeltetésére vonatkozó rendelkezés módosítása elavultsága miatt sok éve napirenden van, mégis állandóan húzódik. A Mérnökkamara Fürdő és Uszoda Létesítmények Szakosztálya részt vett a legutolsó, a rendelet módosításával foglalkozó ülésen, erről kaptunk beszámolót. Gyors változás továbbra sem várható.

 

Mozaik felrakás – Baszkföldi tanulmányút, Hajduk Márta, és Kerényiné Hajduk Dóra, Duoflex-Pool

Új beszállítóknál tettek üzemlátogatást a Duoflex-Pool tulajdonosai. Ismertették számunkra a legújabb divattrendeket, valamint a felrakásához kapcsolódóan a mozaikok gyári egymáshoz kötésének újabb és újabb megoldásait. Ezt követően érdekes és szép bemutatót láthattunk a Baszkföldről.

 

Új generációs hőszivattyúk medencék fűtésre és hűtésre, Takács Márton, A.S Hungária

6 – 140 kW teljesítményű inverteres hőszivattyúk legújabb fejlesztésinek ismertetése. Különlegességük: a legtöbbjük hűteni is tudja a napsütés következtében túlmelegedett medencevizet.

 

Úszómedencék, szaunák és szökőkutak villamos berendezései, MSZ HD 60364-7-702 és MSZ HD 60364-7-703, Takács Gábor, A.S Hungária

A 60364-7-702. szabvány, bár már 2011 óta érvényben van, csak angolul áll a szakemberek rendelkezésére. Az előadás ezen szabványok fontos részeinek szóbeli ill. ábrás vetítésekkel történt ismertetése volt.

 

Beton technológia, 2. rész, Sereg István, Mapei

Az előző, 2019 tavaszi szakmai napon elhangzott előadás folytatása ill. befejezése.

 

Homokszűrő tartályok regenerálása és Beszámoló a Barcelonai Uszoda és Wellness Kiállítás újdonságairól, Diós András, Neptun Filter

Esettanulmányok bemutatása a regenerálási technológiáról, jónéhány megdöbbentő és elgondolkoztató fényképpel kísérve. A Barcelonai kiállításon korszakalkotó újdonságok nem jelentek meg, de láthattunk számos érdekes apróságot.

 

Beszámoló a medencefedések szabályainak módosulásáról – tapasztalatok a Piscina Barcelona és az Aquanale Köln kiállításokon, Szamos József, Szavini Kft

A korábbi években elsősorban francia kezdeményezésre igen megszigorodtak a medencefedésekhez kapcsolódó biztonsági követelmények, előírások. Ezek a klasszikus „a ló túloldalára esés” jegyében igen nehezen voltak teljesíthetőek. A követelmények egy része lazult, ezekről hallhattunk az előadáson.

 

A nap a szokásos szállodai vacsorával, a szakemberek igen élénk információ cseréivel zárult.

 

A szombati Egyesületi közgyűlés a Szakmai Nappal ellentétben zártkörű volt, azon csak a tagcégek tulajdonosai vagy vezetői vehettek részt.

 

Takács Gábor
Elnök

Tavaszi szakmai nap és közgyűlés

Egyesületünk 2019 évi tavaszi szakmai napját és közgyűlését 2019.03.22-én és 23-án tartja a visegrádi Silvanus Hotelben.

A  március 22-i szakmai nap programja:

10:00-11:30       KATA, KIVA, kisadózók adózása, 2019
                          Előadó: Czapkó Tiborné, NAV
11:30-11:45       Kávészünet
11:45-12:30       Betontechnológia az uszodaépítésben 
                          Előadó: Sereg István, Mapei
 12:30-13:00       Fűtési-hűtési rendszerek szűréstechnikája, korrózióvédelme
                          Előadó: Paller Tamás, ügyvezető, Fernox Kft
 13:00-14:30       Ebéd
14:30-15:00       Fürdők, uszodák új generációs cucc megőrzői, 2019
                          Előadó: Kiss Dénes, ügyvezető, BITT Technology Kft
15:00-15:45       Vasbeton medencék építése, burkolása
                          Előadó: Fekete Roland ügyvezető, Archi Ro Kft
 15:45-16:15       Szivattyúk üzemvitele az uszodatechnikában
                          Előadó: Hegedüs Tamás, Wilo
16:15-16:45       Mi várható a kisvállalkozásokra?
                          Előkészítő kerekasztal megbeszélés az őszi témára
19:00                  Vacsora
A közgyűlés anyagát az érintettek írásban megkapták
 
 

Év medencéje pályázat eredményhirdetése 2017

A 2017-es Construma-Otthon Design Kiállítás keretében került sor 2017. április 6-án a Hungexpo F Pavilon színpadán a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására.

Az Év Medencéje Pályázatot a MUE először 2004-ben indította el, a német társszövetség, a BSW-nél akkor már évek óta futó program mintájára.

A medencék, fürdőlétesítmények megvalósítása gyakorta építőművészetet jelent. Igen sok szakma adja hozzá a tudást, gyakorlatot: a statikus, a mély- és magasépítés, a szigetelés és burkolástechnika, vízgépészet, vegyszeres vízkezelés, világítástechnika, de még a kerttervezés is fontos szerepet játszanak, hogy csak néhányat említsünk a legfontosabbak közül.

 

A 2016-ra meghirdetett pályázaton 4 kategóriában lehetett indulni:

- I. Magánmedencék

- II. Wellness létesítmények (szaunák, gőzkabinok, sószobák, stb.)

- III. Hotel, klub, fittness létesítmények medencéi

- IV. Közfürdők, aquaparkok

A III. kategóriára idén nem érkezett egyetlen pályázat sem. A többi kategóriák győztesei:

 

I. MAGÁNMEDENCÉK

 

1. díj: SZAVINI KFT, Szamos József KILÁTÁS jeligéjű magánmedencéje.

A kültéri, úszásra és wellnessre alkalmas medence Verőcén, a hegy tetején épült, ragyogó kilátással a Dunakanyarra, a mediterrán jellegű ház stílusához tökéletesen alkalmazkodva. Méretei: 9,20 x 7,50 x (0,90-1,40) m. A 9,20 m es oldal bukóéles feszített rendszerben került kialakításra, párhuzamosan a házzal, valamint a Duna vonalával, így a medencében úszva úgy tűnik, mintha a víz az alatta lévő Dunába ömlene. A medence ház felőli oldala íves, itt került elhelyezésre a masszírozó fúvókákkal ellátott ülőpad sarok, ahonnan ülve kényelmesen lehet gyönyörködni a Duna szépségében.

Különleges megoldású a víz alól kijövő redőnylamellás takaró, ami így nem zavarja a kilátást, és az átlátszó PVC redőnyszálak a napsütés hatására kb. 5-6 C fokkal emelik a medence vízhőmérsékletét.

 

2. díj: COMPASS CARBON POOLS Kft. Dékány Zoltán „A STÍLUS GEOMETRIÁJA” jeligéjű magánmedencéje.

Ez a medence egyaránt szolgál aktív és passzív pihenéshez. Fix vízmélysége, letisztult geometrikus formavilága, briliáns helykihasználása, a relaxációs zónaként funkcionáló kényelmesen tágas lépcsője igencsak kiemelik a hasonló medencék közül. Külön meg kell említeni a kompromisszumok nélküli biztonságot jelentő exkluzív rejtett rolós takarást, melyet a legszigorúbb biztonsági szabványoknak megfelelően telepíttettek.

A medence hossza:8,7 m, szélessége: 3,7 m, mélysége: 1,5 m. A medence fűtéséről megújuló szolár energia és egy 70 kW teljesítményű titán hőcserélő gondoskodik. A medencevíz fertőtlenítést a környezetbarát, a legfejlettebb technológiájú Eco-Salt® készülék végzi, a természetes só felhasználásával.

 

3. díj: DUOFLEX POOL Kft. Hajduk Márta „DIAGONÁL” jeligéjű magánmedencéje.

A 10 x 4 m-es méretű beltéri medence diagonál mintázata megkapó látványú, igen hangulatos, rendhagyó. Ezzel a mintával igazán egyedivé és látványossá tették a medenceteret. A medence oldalán lévő hosszanti csíkok pedig optikailag a medence hosszát is megnyújtották. 

 

 

II. WELLNESS LÉTESÍTMÉNYEK

Ebben a kategóriában összesen csak három pályázat érkezett így a kiírás csak két díj kiadását engedi meg.

 

1. díj: DUOFLEX POOL Kft. Hajduk Márta „EKLEKTIKUS ELEGANCIA” jeligéjű magánlétesítménye.

A magyar uszoda és wellness építés nemzetközileg is különlegesen kimagasló minőségű munkáját díjaztuk. Az Andrássy úton az 1880-as években, Feszty Adolf tervei alapján épült felújítása 2014-ben kezdődött meg, négy luxus lakás kialakítása mellett az alagsori részen egy 35 m2-es wellness létesítmény is helyet kapott. Gőzkabin, pihenőtér, pihenőpadok, zuhanyzók és egy ivókút teszi komfortossá a wellness magas színvonalú kiszolgálását. A szemet gyönyörködtető kézműves tört mozaik mandalák illeszkednek az épület eleganciájához és különleges hangulatához.

 

2. díj: a MISKOLCTAPOLCAI STRANDFÜRDŐ „PLATÁN” jeligéjű pályázata.

A wellness központban egy masszázs, egy élmény medence, egy 80-100 C°-os magma szauna, egy gyógynövénykivonatokat párolgó 60-80 C°-os herbárium szauna, egy 40-60C°-os infraszauna, egy természetes, vörössóból készült falú sókabinban, egy gőzkabin és a szaunázás utánra egy jégkabin működik. Ez utóbbi üvegfalának köszönhetően páratlan panorámát nyújt. Az üvegfalakkal körbevett wellness pihenőben egyedülálló kilátás nyílik a green city elvei alapján kiépített, parkosított strandfürdőre. A szaunázás utánra szolgál még a különlegesen kialakított fordított alakú kúpok tetején elhelyezett két csobbanó medence, csodálatos panorámával a Bükk hegységre. 

 

 

IV. KÖZFÜRDŐK, SPORTLÉTESÍTMÉNYEK, AQUAPARKOK

 

1. díj: SZAVINI Kft. Szamos József ZSÓRYFÜRDŐ.

A mezőkövesdi Zsóry fürdő termálvize igen értékes hév- és ásványvíz. Kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát, nátrium-klorid és szulfidion tartalma miatt nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő. A Mezőkövesd melletti Zsóry Fürdő legújabb rekonstrukciója 2015-ben kezdődött el, majd végül 2017 márciusában lett kész. A felújítás során a meglévő 33-as úszómedence új burkolatot kapott, és a teljes vízgépészeti rendszere lecserélésre került. A régi fa boltíves födémet felújították, és a medence mellé épített élménymedence fölött hasonló boltívvel új tető létesült. Az új élménymedence paraméterei: 33,00 x 20,00 x 1,20 m amorf alakú, feszített víztükörrel. Külön érdekessége a kagyló alakú pezsgőmedence, ami a víztér fölött helyezkedik el, és abból vízesésszerűen folyik a víz a medencetérbe. Három csúszda, sodrófolyosó, hullámlabda medence, buzgár, gejzír, pezsgőágyak, nyakzuhanyok és állómasszás teszik teljessé az élménysort.

 

2. díj: LIPÓTI TERMÁLFÜRDŐ

Az 1970-es években felfedezett termálvíz alapozta meg a fürdő létét, amely 2001 óta tudatos, látványos és folyamatos fejlődésen ment keresztül. Szociális épület, étterem, infrastruktúra fejlesztés, a fürdő belső úthálózata modernizálása, parkosítás, zöld területek kialakítása, élménymedence építése a családi csúszdával, két gyermekpancsoló és a vízimalom szauna ház építése lett az első fejlesztések eredménye. 2009-2015 évek között épült az 1200 m2-es strandmedence óriás csúszdákkal, hullámmedence résszel, vízi játszóparkkal és élő vízeséssel. 2015-ben a csúszdatorony bővítésével megépült a 15 méter magasról induló Big Blue csúszda, így összesen öt óriás csúszdával büszkélkedik a termálfürdő. A nagy strandmedence közelében gyönyörű, hatalmas sziklafal vízesés látható, melynek különleges, zöld színű sziklái az ausztriai Rechnitz bányából származnak. A sziklafal több pontjából lezúduló víz természetes zuhatagként ömlik a fürdőzők nyakába. A medence egyik népszerű eleme a narancssárga hullám labda, ami többféle magasságú hullámokat generál. A tetején található nyeregbe a vendégek nagy küzdelmek árán ülhetnek fel, „meglovagolva” a labdát, így gerjesztve a hullámokat.

A strandmedence közelében halastó létesült, amibe szigetközi halakat telepítettek. A tóban hatalmas köveken lépkedve lehet a tokhalakban, amurokban és kecsegékben gyönyörködni. Tavirózsák, vízi növények teszik színesebbé a medence környékét.

 

3. díj: ARCHIRO Kft. Fekete Roland DUNA ARÉNA LÁSZLÓ jeligéjű pályázata

Kissé szomorú, hogy a 2017 es év kiemelt uszodai rendezvényére, a Vizes Világbajnokságra készült lenyűgöző budapesti létesítménynek sem tulajdonosa, sem üzemeltetője, sem pedig a generálkivitelező nem pályázta meg a fantasztikus objektummal az Év Medencéje díját. Nagy öröm volt azonban, hogy a Magyar Uszodatechnikai Egyesület egyik legrégebbi és igen nagyra becsült tagja, Fekete Roland úr bejelentkezett pályázatával. Cége, az Archiro Kft. szállította ugyanis a létesítmény összes medencéjéhez a kerámia burkolatot, megelőzve és maga mögé utasítva ezzel számos versenytársat. A versenyuszoda komplexum 2017 első negyedében került átadásra. A létesítmény ma Európa létező legmodernebb, legfejlettebb vízi sportlétesítménye, melyet kizárólag magyar tervezők és magyar kivitelezők valósítottak meg elképesztően feszített tempóban. A versenymedence különlegessége a 3 méteres vízmélység – mint ilyen első hazánkban. A burkolata FINA úszószövetségnek szigorú előírásai szerint készült az Agrob Buchtal burkolati rendszerével. 

Év medencéje pályázat 2016

 

Egyesületünk a Fürdőszövetséggel közösen újra kiírja az Év medencéje pályázatot.

 Pályázati feltételek:

 1. Az Egyesület, illetve a Szövetség külön-külön hirdeti meg tagjainak a pályázatot, és mindegyik szervezet maga gyűjti össze tagjai pályázatait.
 2. Pályázni négy kategóriában lehet:

-        I.     Magánmedencék

-        II.     Wellness létesítmények (szaunák, gőzkabinok, sószobák, stb.)

-        III.    Hotel, klub, fittness létesítmények medencéi

-        IV.   Bárki által látogatható létesítmények (közfürdők, aquaparkok, stb.)

 1. A pályázaton 2010.01.01 után átadott – korábban pályázaton még nem szerepelt – létesítményekkel lehet indulni, egy létesítményen belül több medencével, illetve wellness egységgel is.
 2. Ünnepélyes, nyilvános eredményhirdetés a Hungexpo Otthon-Design kiállításán.
 3. A pályázat beadási határideje: 2017.02.10.

Őszi szakmai nap és közgyűlés

 

Szakmai nap

Időpont:          2016.11.25. 10:00 órától

Helyszín:           BODROGI KÚRIA

Cím:                   2356 INÁRCS, HRSZ 0161

 Előadások:

10:00-10:15     Beszámoló az augusztusi erdélyi túráról

                           Előadó: Borbély Tibor

 

10:15-10:45     Uszodai vízforgató szivattyúk gazdaságos üzemeltetése

                           Előadó: Hegedüs Tamás, Wilo

10:45-11:15     Az internet, és annak hatása az üzletmenetre I.

                           Előadó: Szabó Attila

 11:15-11:40     Kávészünet

11:40-12:15     Az internet, és annak hatása az üzletmenetre II.

                           Előadó: Szabó Attila

12:15-13:00     Szigetelések és tömítéstechnikák medencéknél

                           Előadó: Sereg István, Mapei

 13:00-14:00     Ebéd

14:00-14:15    Bemutatkozik a Pentair Water

                        Előadó: Patocskai Gábor, Poolmatic Kft

14:15-14:45     Mi a legjobb hőcserélő választás az uszodatechnikában?

                         Előadó: Bereczki Ágnes, Ind-App Kft           

 14:45-15:30     Távadat szolgáltatás, vegyszeradagolás vezérlése és ellenőrzése az    interneten keresztül az OSF cég berendezésével

                           Előadó: Kovács László, Albatros Kft

 15:30-15:45     Aqualing Kft által forgalmazott közösségi berendezések alkalmazási    területei

                           Előadó: Volák Attila, Aquling Kft

 15:15-15:25     A magánmedencékre vonatkozó MSZ-EN 16713 sz. szabványsorozat

                           Előadó: Borbély Tibor

 15:25-15:35     Év medencéje pályázat, 2017

                           Előadó: Borbély Tibor

 15:35- 16:00    Nagyszerű és egyszerű megoldások. A vízszigetelés is lehet

                        érdekes?

                           Előadó: Ringhofer János

 19:00-től           Vacsora

 Közgyűlés:  a közgyűlés programját az érintettek írásban megkapták

 

2016 évi tavaszi szakmai nap és közgyűlés

Egyesületünk 2016 március 18-án és 19-én tartja tavaszi szakmai napját és közgyűlését Hajdúszoboszlón a Hotel Atlantis-ban. A programokat késöbb közöljük

Év medencéje pályázat eredményhirdetése 2015

Az Év medencéje pályázat ünnepélyes eredményhirdetése 2015.04.16-án volt, a Hungexpo területén megrendezett Otthon Design kiállítás keretében.

A jelenlegi, sorrendben hetedik pályázatot 4 kategóriában írta ki a MUE idén először a Magyar Fürdőszövetséggel közösen.

Ezek a következőek:

- I. magánmedencék

- II. wellness létesítmények (szaunák, gőzkabinok, sószobák, stb)

- III. hotel, klub, fittness létesítmények medencéi

- IV. bárki által látogatható létesítmények (közfürdők, aquaparkok, stb)

A pályázatnak kimondottan szépségverseny volt a célja, a bírálás csak esztétikai/építészeti szempontok szerint történt.

A pályázatra 19 pályázó 28 pályázatot küldött, melyek elbírálását egy négytagú Bíráló Bizottság végezte. A Bíráló Bizottság tagjai a következőek voltak:

A Magyar Fürdőszövetség képviseletében: Staniszewski Witold okl. vízépítő mérnök, a Magyar Mérnöki Kamara Fürdő és Uszoda Létesítmények Szakosztály elnöke

A Magyar Uszodatechnikai Egyesület képviseletében: Takács Gábor okl. gépészmérnök, MUE elnök

Külső felkért szakértők:

-       Balogh Edith okl. építészmérnök, a Poseidon Uszodatechnikai Kft.ügyvezetője

-       Pongrácz Lajos okl. épületgépészmérnök, a Magyar Installateur főszerkesztője

Ahol a pontozásnál két pályázó kapott egyforma pontszámot, ott két díjat adtak ki

A díjátadó ünnepséget Klausmann Viktor vezette profi módon, a díjakat Staniszewski Witold, Takács Gábor, Szalay Levente vásárigazgató és Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt vezérigazgatója adta át.

A nyertesek a következők voltak:

 

 -  I. magánmedencék kategóriája:

     - bronzérem: Szavini Kft a „Rozmár01” jeligéjű pályázattal

     - ezüstérem: Compass Carbon Pools Kft, a „Koncentrált funkció” jeligéjű pályázattal

     - aranyérem: Hydropolis Kft, „Apolló jeligéjű” pályázattal

 

- II. Wellness létesítmények kategória

      - ezüstérem: Albatros Kft, a „Sóbánya” jeligéjű pályázattal

      - ezüstérem: Albatros Kft, a „Tóra néző wellness hotel” jeligéjű pályázattal

      - aranyérem: Albatros Kft, a „Hotel a hegytetőn” jeligéjű pályázattal

 

 - III. hotel, klub, fittness létesítmények kategória

      - ezüstérem: Compass Carbon Pools Kft, a „Klasszikus forma, klasszikus tér” jeligéjű pályázattal

       - ezüstérem: Duoflex Pool Kft, a „Mesevilág”  jeligéjű pályázattal

       - aranyérem. ArchiRo Kft, a Zsolt01 jeligéjű pályázattal

 

 - IV. bárki által látogatható létesítmények kategória

       - bronzérem: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt, a „BURU450” jeligéjű pályázattal

       - bronzérem: Sóstó Gyógyfürdők Zrt, Parkfürdő Zrt, a” Magyar Ibiza” jeligéjű pályázattal

       - ezüst érem: Makói Hagymatikum Gyógyfürdő Zrt az „Életfa” és az ArchiRo Kft a „Zsolt03” jeligéjű pályázattal

       - aranyérem: Gyulai Várfürdő Kft, az „AP2013” jeligéjű pályázattal

       - Különdíj: Szavini Kft, a „Rozmár 04” jeligéjű pályázattal:

 

2015 medence pályázat képei